fbpx

Léto je ideální čas, kdy se můžeme s dětmi věnovat nejen hrám a odpočinku, ale také rozvoji jejich dovedností. Jednou z klíčových dovedností, kterou by měly děti ovládat, je finanční gramotnost. Jak už víme, ve školních lavicích se o financích a jak to s nimi v životě chodí dozví velmi málo. Pokud chcete své dítě vést k zodpovědnému chování ohledně peněz, budete muset do toho šlápnout sami. Pojďme se podívat na několik tipů, jak můžeme jako rodiče pomoci dětem různých věkových kategorií zvládnout základy financí tak, aby je to bavilo a zároveň to mělo přidanou hodnotu.

Předškolní věk (3-6 let)

1. Hrajte si na obchod

Děti milují hru na obchod. Pomozte jim vytvořit si vlastní obchůdek doma, kde mohou prodávat a kupovat různé předměty (např. plyšáky, knížky, apod.). Tímto způsobem se naučí základní principy výměny a hodnoty peněz.

2. Spoření v prasátku

Pořiďte dětem pokladničku, kam si mohou ukládat drobné mince. Vysvětlete jim, že když budou pravidelně spořit, budou mít časem dostatek peněz na něco, co si opravdu přejí, třeba novou hračku. Pravidelné sledování růstu jejich úspor je bude motivovat a naučí je alespoň drobné trpělivosti.

3. Příběhy a pohádky o penězích

Čtěte dětem pohádky a příběhy, které vysvětlují koncept peněz, spoření a hodnoty. Existuje mnoho dětských knížek zaměřených na tuto problematiku, které jim pomohou pochopit základy finanční gramotnosti hravou formou. Máme pro vás pár tipů!

Příklady českých knih pro děti:
  1. „O prasátku, které chtělo mít peníze“ od Pavla Brycze
    • Tato kniha vypráví příběh o malém prasátku, které se rozhodne, že chce mít vlastní peníze. Příběh dětem zábavně vysvětluje, jak peníze fungují, proč je důležité spořit a jak se dá na něco našetřit.
  2. „Peníze nejsou všechno“ od Jiřího Dvořáka
    • Kniha se zaměřuje na příběhy dětí, které se setkávají s různými finančními situacemi. Skrze tyto příběhy se malí čtenáři učí, že peníze jsou důležité, ale nejsou všechno. Důležité jsou také přátelství, rodina a zdraví.
  3. „Jak se kocour Vavřinec naučil šetřit“ od Aleny a Jiřího Munkových
    • Tato kniha sleduje dobrodružství kocoura Vavřince, který se učí, jak šetřit peníze na své sny. Příběh je plný zábavných momentů a zároveň přináší poučení o finanční odpovědnosti

 

První stupeň základní školy (6-11 let)

1. Vlastní rozpočet

Pomozte dětem vytvořit jednoduchý rozpočet. Mohou si naplánovat, jak utratí své kapesné, co si chtějí koupit třeba na výletě a kolik peněz by chtěly ušetřit. Tento proces je naučí základům plánování a hospodaření s penězi.

2. Vydělávání peněz drobnými pracemi

Děti mohou začít vydělávat peníze drobnými pracemi kolem domu, jako je pomoc s úklidem nebo zahradničením. Tímto způsobem si uvědomí, že peníze nepadají z nebe, ale že je potřeba na ně pracovat. Spousta rodičů nechce děti motivovat penězi k domácím pracím. Můžete místo toho říct, že pokud si chceme koupit nové věci, musíme pracovat. Pokud chce vaše dítě nějakou věc, která není nezbytná, zkuste mu vysvětlit, že musí první pomoci investovat svůj čas, aby za to bylo odměněno.

3. Finanční hry

Existuje mnoho deskových her a aplikací, které se zaměřují na finanční gramotnost. Hry jako Monopoly nebo interaktivní aplikace pro děti mohou být skvělým způsobem, jak se naučit základy peněžního systému zábavným způsobem.

 

Druhý stupeň základní školy (12-15 let)

1. První kapesné a správa peněz

V tomto věku děti často dostávají první kapesné. Pomozte jim sestavit plán, jak s těmito penězi naložit. Můžete je naučit principy třídění peněz na spoření a výdaje. Buďte nekompromisní a kapesné nezvyšujte z měsíce na měsíc. Nechte dítě chvilku přemýšlet za co minimum utratí.

2. Simulace finančních situací

Hrajte si s dětmi na různé finanční situace, které mohou nastat. Například můžete simulovat nakupování potravin s omezeným rozpočtem nebo plánování rodinného výletu. Zeptejte se jich, co by chtěli o víkendu dělat a řekněte jim, jaký pro to máte rozpočet. Pobavte se o tom, kolik stojí doprava, vstupné i jídlo. To jim pomůže pochopit, jak funguje plánování a rozhodování o financích.

3. Základy investování

Seznamte děti se základními pojmy investování. Můžete jim vysvětlit, co jsou akcie, dluhopisy nebo spořicí účty. Jednoduché a srozumitelné vysvětlení může vzbudit jejich zájem o dlouhodobé spoření a investice.

Střední škola (15-18 let)

1. Brigády a vlastní příjem

Teenageři už mohou chodit na brigády a vydělávat si vlastní peníze. I když je vaše rodina zajištěna, zkuste vaše děti namotivovat jít si „ušpinit ruce“. Pomozte jim pochopit, jak důležité je správně nakládat se svým příjmem. Můžete je naučit, jak si vést přehled příjmů a výdajů a jak si nastavit finanční cíle.

2. Finanční plánování do budoucna

Diskutujte s nimi o významu finančního plánování pro budoucnost. Mluvte o úsporách na vzdělání, nákup prvního auta nebo bydlení. Ukažte jim, jak důležité je mít finanční rezervu pro neočekávané situace a jaká je ideální hodnota. Můžete se inspirovat ideálním rozložením příjmu tady u nás!

3. Online bankovnictví a bezpečnost

Seznamte teenagery s online bankovnictvím a finančními aplikacemi. I to patří k finanční gramotnosti. Učte je, jak bezpečně používat internet pro správu financí, jak chránit své osobní údaje a jak se vyhnout podvodům. Internet je plný zlodějů a chytrých intrik!

Finanční gramotnost je klíčovou dovedností, kterou by měly děti získat již od raného věku. Jako rodiče můžeme hrát zásadní roli v tom, jak naše děti vnímají a spravují své finance. Pamatujte, že nejlepší způsob, jak děti učit, je prostřednictvím hry a praktických zkušeností. Využijte letní prázdniny k tomu, abyste dětem přiblížili svět financí hravou a zábavnou formou.